Любовта е сборна касетка :: Роб Шефийлд // Ревю

Една книга, която четох със затаен дъх и колкото и да ми беше тегаво, продължавах да прелиствам страниците и да се вълнувам от събитията. Една книга, която доказва приказка стара колкото света: Музиката лекува!

Издателство: Махалото
Страници: 235
Моят Рейтинг: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

LoveIsAMixTape.jpg

Анотация: 
Има много книги за хората, които създават музика, но тази е за онези, които я слушат. И да не го осъзнаваме, мелодиите, с които израстваме, на които се влюбваме и разделяме, празнуваме и тъгуваме, са неразривна част от нас. Те ни оформят, извисяват, вдъхновяват, а понякога дори могат и да ни спасят. Но най-важното от всичко е, че в този огромен свят музиката ни свързва и отваря сърцата ни едно за друго.

Роб Шефийлд не музикант – той е писател, и книгата му не е любовна песен, но спокойно би могла да бъде такава. „Любовта е сборна касетка” е неговото обяснение в любов към съпругата му, с която го събира музиката, и отново музиката му помага да преживее преждевременната й смърт. В тази трогваща и романтична, забавна и задълбочена книга сборните касетки и песните в тях разказват вечната история за истинска любов и непрежалима загуба. Защото музиката е магия: тя е способна да възкреси хората, с които сме я споделяли, местата, на които сме я откривали, чувствата, които сме изпитвали.

„Може би най-забавната, тъжна и проникновена книга за музика, появила се през последните години.” – „Ню Йорк Таймс”

„Оставя читателите въодушевени, обогатени и разтърсени като след концерт на любима група.” – „Ролинг Стоун”

◊◊◊◊◊

Тази книга ти влиза под кожата най-вече, защото е истинска история. Истинска история за истинска любов и още по-истинска и непредсказуема трагедия. Една история, която не просто те кара да търсиш любовта, а една история, която те кара да живееш, да пътуваш, да слушаш музика, да се наслаждаваш, че си тук и сега си жив.

Няма да излъжа, ако кажа, че си поплаках на тази книга. Няма как да останеш равнодушен пред истиността й, пред откритостта й, пред единственото непоправимо нещо, което се случва в момент, в който си най-щастлив, усмихнат и просто не си го очаквал. Един момент, в който целият ти свят се срутва и потъваш в опустешеност. Ако не се трогнете, значи имате сърце от камък и ще трябва да се прегледате при специлиаст.
Четях буквално със затаен дъх и същевременно се възхищавах на куража на лирическия герой – самият автор на книгата всъщност, който въпреки пустотата намира сили да продължи. Книгата ме връща в едни години, към които изпитвам особена носталгия – моите детски години, когато превъртах касетка с химикал /нещо, което съвременните деца на по 10-12 сигурност ще попитат какво изобщо значи/, в едни години, в които се твореше истинска музика и Джъстин Бийбър вероятно не е бил дори роден, камо ли да грачи. Едни години, в които записвахме песни от радиото и ако касефонът нямаше такава функция, това беше краят на света. Едни години, в които касетофоните и музикалните уредби не просто не се побираха в джоба, а направо едва се събираха върху шкафа вкъщи.
‘Любовта е сборна касетка’ е може би единствената книга, която исках да слушам в присъствието на музика и то не каква да е музика, а R.E.M., Boy George, Whitney Huston, the Beatles, Queen /които така или иначе слушам абсолютно всеки ден, може би откакто съм се родила преди 31 години/, Rolling Stones и прочее музикални гурута, чиято музика вдъхновява и, както се вижда в книгата, лекува.
Всяка глава в ‘Любовта е сборна касетка’ започва с описание на песните, които авторът “прикрепя” към въпросната глава, музиката, която трябва да ни съпътства по време на това “пътешествие”, за което четем. И това е всъщност любимата ми част от книгата, защото ми напомни за парчета, които съм слушала с удоволствие, но съм забравила.

‘Любовта е сборна касетка’ не е любовна драма с трагични моменти и макар да е книга за любовта на един мъж към една жена, е книга за любовта към музиката. Дори сега, пишейки това ревю, ми иде да си пусна старите CD-та /пречи ми само това, че детето спи/, отдавна прашасали заради наличието на YouTube и да се потопя в един свят, в който тревогите и проблемите на ежедневието са бели кахъри.

Дори и да сте от хората, които не харесват любовните истории, тази книга ще ви хареса и ви гарантирам това! Няма да намерите класическият любовен триъгълник; няма ги лигавите сценки с още по-лигави действия на главните герои. Има една истинска, едновременно забавна и невероятно тъжна история, която обаче няма да ви накара да си прежете вените; ще ви вдъхнови, ще ви накара да обичате. Всичко и всички около вас!

 

Усмивки,
Мери

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s