Буря над Прованс :: Фредерик д’Оналия

Интересно четиво, което приключих малко отдавна, за да съм сигурна в детайлите, но историята и развитието й, на фона на лавандулови полета, осветени от залязващо слънце, заслужават дори втори прочит.

 

ИЗДАТЕЛСТВО: Enthusiast
СТРАНИЦИ: 227
МОЯТ РЕЙТИНГ: ♦♦♦
НАКРАТКО: Интригуваща история за човешките ценности, жаждата за власт и кое е важно в един живот, в който нагледно имаш всичко. 

BuryaNadProvans

АНОТАЦИЯ:
В сърцето на Прованс две враждуващи фамилии водят истинска война. Ревност, лъжи и алчност създават смъртоносен водовъртеж…

Тридесет и няколко годишната Алесандра Арну живее в Буркина Фасо, където управлява местния клон на семейната козметична фирма „Ла Провансал”. След смъртта на баща си, тя е далече от Франция и не може да следи какво се случва в родината й. Когато се завръща в Прованс за рождения ден на своята майка, тя е шокирана, когато разбира, че брат й съзнателно е водил предприятието към фалит. Тя не знае, че зад кулисите семейство Гарбиани – враг на Арну от години – дърпа конците на бизнеса. Защо е цялата тази омраза между Гарбиани и Арну?

Когато във фабриката е извършено убийство, сблъсъкът между двете семейства достига крайната си точка. Убитият е млад журналист, който, под претекст, че пише статия за богатите фамилии в региона, е бил по следите на грандиозна схема за измами и пране на пари. Кой е убиецът? Братът на Алесандра? Мариус Гарбиани? Или е замесена трета фамилия? И във вихъра на всички тези събития, дали Алесандра ще успее да спаси семейната фирма и репутацията на своето семейство и да се радва на спокойствието и любовта, които така отчаяно търси?

 

♦♦♦

Напоследък много си падам по разни провансалски романчета, носещи духа на Южна Франция – много любимо мое място. А когато в книгата има криминална загадка, малко мистерия и описания на красиви места, определено четивото става по-интригуващо.
‘Буря над Прованс’ беше подарък от една от най-близките ми приятелки, която ме зариби по този род книги. Хареса ми сюжета, хареса ми стилът на автора като описание на картините и хората, хареса ми атмосферата, в която наистина можеш да се потопиш пълноценно, сякаш си част от написаното.
Действието се развива нито много бързо, нито прекалено бавно. В същото време има лека динамика, има съспенс, има я закачката, няма излишни описания, само нужните такива, които да те накарат да се почувстваш част от историята.

Особено интересна за мен беше книгата и, защото съм фен на козметиката. Не по-малко ми беше любопитно от това да науча краят, беше да чета за процеса, който предхожда появата на един козметичен продукт на пазара, защото авторът си е направил труда да разучи и това за по-голяма достоверност.

В ‘Буря над Прованс’ има от всичко – любов, омраза, интрига, смърт, разчистване на сметки, красиви картини, полезни факти, и един предсказуем финал, като за лежерен роман, който се чете спокойно на шезлонг на плажа или най-добре – накъде из Южна Франция. Ех, тази Франция. Толкова да я харесвам!
Има ги и всички герои, които дооформят пъстротата на картината – красивата и съвестна жена, влюбена до уши в невероятно чаровния и умен мъж; разюзданата тийнейджърка, която от скука и липса на внимание само си търси белята; черната овца на семейството, който предизвиква само проблеми; властната майка; не по-малко властният и жадуващ още власт на всяка цена враг.

В крайна сметка ‘Буря над Прованс’ е едновременно романтичен роман, с криминални нотки или просто една семейна сага, от която между другото би станал не лош филм 😉 И не напоследно място – със силеееен дъх на лавандула

Попадали ли сте на тази книга? Какво е мнението ви за нея?
Усмивки,
Мери

Advertisements

One thought on “Буря над Прованс :: Фредерик д’Оналия

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s