‘Вила в Сицилия’ :: Розана Лей

Тази книга ме върна в релсите на съществуването ми. Тя ме вдъхнови и ме изправи на крака. Предизвика доста емоции у мен, които само подобни книги, които те потапят в италианска атмосфера, могат да направят. Почувствах се жива за първи път от доста време. Изпитах силно желание отново да се потопя в магичния свят на книгите и историите, които имат да разказват. Една обикновена книга, която за мен беше необикновена.

 

ИЗДАТЕЛСТВО: СофтПрес
СТРАНИЦИ: 599
МОЯТ РЕЙТИНГ: ♦♦♦♦♦
НАКРАТКО: Потапяща в мистерия и загадъчност; вдъхновяваща и лежерна; емоционална и поучителна

VilaVSicilia_RozanaLei

АНОТАЦИЯ:
Тес скоро ще навърши четиридесет и монотонният й живот в британската провинция я задушава. Един ден получава писмо с известието, че наследява старинна вила в слънчева Сицилия. Прекрасното италианско градче я приветства с идиличния си начин на живот и потопена в емоционалния си нов свят, Тес тръгва по следите на една тайна, част от миналото на майка й.

♦♦♦

Преди няколко дни прочетох началото на едно ревю на книга, която в момента също чета, и която, честно казано, посрещам с доста смесени чувства. Та във въпросното ревю се казва, че книгата щяла да докосне всеки. Е, мен НЕ ме докосна. Не ме връхлетя океан от емоции, който е съборил авторката на ревюто. Затова тук искам да кажа – не всяка книга, която прочетете, неминуемо ще предизвика същата еуфория у някого другиго. Както вероятно и “Вила в Сицилия” няма да предизвика кой знае какви емоции у друг читател, които не си пада по подобни четива.

При мен обаче се оказа катализатор на много неща. Най-вече на желанието след повече от месец, да чета. Да чета във всеки свободен миг. ‘Вила в Сицилия’ не е точно романтичен роман, макар романтиката да витае на всяка страница и да се усеща във всяка дума. ‘Вила в Сицилия’ не е точно мистериозен роман, макар интригата да е дълбока и с всяка страница все по-заплетена. ‘Вила в Сицилия’ не е кулинарен роман, макар че лигите ми текоха през две-три страници и желанието ми да пробвам засуканите рецепти, растеше стремглаво до финала. ‘Вила в Сицилия’ е смесица от минало и настояще с голяма въпросителна за бъдещето.

Книгата разказва паралелно три истории на три поколения жени, преплетени с още няколко истории на още няколкото от героите и всичко е толкова свързано, че чак оплетено.

Книгата е красив разказ за опияняващата Сицилия (други неща съм чувала за нея, но в книгите определено романтизмът на острова взема превес и дори на мен ми се иска да посетя това толкова противоречиво място), разказ за една многогодишна вражда, която открива начини да живее, дори когато хората са забравили за какво враждуват. Разказ за отношенията на майка и дъщеря, които претърпяват катарзис. Разказ за едно съкровище, кулинарен справочник и разказ за една любов, която никога не се е случила, но въпреки това е жива.

Авторката пише много увлекателно, фиктивните истории на героите, измислени от нея, но поставени в реалната среда на съвременна Сицилия, предизвикват неминуем интерес. В началото сюжетът ми изглеждаше леко повърхностен, представях си точно как ще се развие и завърши книгата, но още преди средата, нещата придобиха съвсем различна светлина. Авторката направи остър завой, който подхрани интереса ми, който задълбочи една съвсем леко загатната в началото мистерия и просто не ме остави на мира, докато не прочетох всяка една дума до края.
Харесах главната героиня Тес, защото въпреки че изглеждаше леко глуповата на моменти, в крайна сметка това е образът на една умна жена, която просто намира начини да разбере това, което я интересува. Достатъчно независима и свободна, за да избере правилната посока в живота си, макар и малко късно.
В същото време истински ми хареса смелостта и решимостта на нейната майка Флавия, която предприема дръзка, немислима за сицилианските традиции и време постъпка. И въпреки, че нещата не се развиват както тя ги е виждала,  постига своето. Смелостта и решимостта й са възнаградени.

Третият образ е на дъщерята на Тес – осемнадесетгодишната Джини. Характерен тийн образ със своите тревоги, със своята несигурност, със своя бунт. Образ, който успява за кратко време да претърпи не малка промяна, но отново – да извоюва своята незавимост.
Затова и тази книга – за независимостта на силната жена. Затова, което тя може да направи от любов, от любопитство или просто, защото всичко друго й се струва не за нея.
Разбира се, в книгата се срещат още много образи, чиито истории се преплитат с тези на трите, да ги наречем, главни героини. В книгата има омраза, любов, неразбирателство, тревога, разбити сърца, провалени връзки, но и усмивки, лекота и неангажираност, има спокойствие, което лично мен ме завладя и в доста труден период, през който в момента преминавам, ми помогна да видя светлината в тунела.
Животът ме е срещал с доста хора. И трябва да призная, че вероятно поради тази причина, някои от образите ми бяха тотално прозрачни много преди истинската им самоличност да бъде разкрита. Особено на двата главни мъжки образа – там сюжетната линия ми се стори прекалено повърхностна. Читателят още в самото начало може да направи очевидната разлика между тях. И макар в някои моменти да се чудих дали не съм сбъркала, в крайна сметка първото ми усещане беше напълно вярно.

“Вила в Сицилия” предлага на читателя лежерен разказ, който не натоварва в никакъв случай, но може да го потопи в един друг свят. Ако обичате Италия, колкото я обичам аз, вярвам, че ще ви хареса. Но в никакъв случай няма да ви кажа, че тази книга ще докосне дълбините на сърцето ви и ще се загнезди там. Не! (Въпреки, че.. може и да го направи) Но е подходящо лятно четиво – за плажа или за вечерите на тераската (еееххх, как ми се иска да си имам тераска хахаха)

И тъй като много харесвам книги, които ме пренасят в Италия и ми говорят за храна, любов и, в които има мистика, ще се радвам да ми споделите подобни творения, които да прочета.

 

Усмивки,
Мери

 

Advertisements

5 thoughts on “‘Вила в Сицилия’ :: Розана Лей

 1. Щом ти се чете на тази тематика, бих ти препоръчала “Под небето на Тоскана” на Франсис Мейс 🙂 Само че съм длъжна да те предупредя, че там сюжет почти няма – само италиански красоти и вкусотии :))
  Много чета подобни, ще се поразровя за още заглавия 😘

  Like

 2. Ако знаеш как се усмихвах докато четях ревюто ти! ♥ Много се радвам, че книгата ти е повлиала така. И на мен ми се отрази по подобен свеж начин, а за лигите… Ох, как добре те разбирам… Аз трябваше или да ям докато чета или да си държа легенче.

  Liked by 1 person

  1. Да ти кажа, очаквах повече да ми текат лигите, след като ти ми каза, но съм чела книги, заради които съм изяла три тона паста, така че тази беше в допустими граници хахахха

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s