“Дзен в изкуството да пишеш” :: Рей Бредбъри

Първа среща с един автор, от когото вероятно няма да прочета нищо повече. Но книгата, с някои дребни забележки, които ще прочетете по-долу, всъщност оцених доста високо в Goodreads, защото прочетох с лекота и ми даде представа за творчеството на Рей Бредбъри, без да съм задълбала в него.

 

ИЗДАТЕЛСТВО: Ciela
СТРАНИЦИ: 208
МОЯТ РЕЙТИНГ: ♦♦♦
НАКРАТКО: Историята на един велик автор, неговото вдъхновение и неговият начин да намери пътят към читателите, без да изневерява на себе си.

ReyBredbury_Zen

 

“Дзен в изкуството да пишеш” е книга, която автоматично пожелах. Не заради корицата, както обикновено. А защото писането е моята голяма любов и всяко нещо, свързано с него предизвиква интересa ми. Да намеря изгубената муза, да я задържа, да я впрегна в мисловния си процес и накрая изпод пръстите ми да се появи нещо стойностно за четене – това се предполагаше, че трябва да намеря в тази творба – начин да постигна всяко едно от изброените. Разбира се, не съм очаквала да стана световен бестселър автор и дори не смея да предизвиквам съдбата като мечтая да издам книга в родна България (въпреки, че – защо не?), но все пак да открия загубената си муза и да я накарам да работи отново в името на двата ми прашасали блога, това ме караше да искам още повече да прочета “Дзен в изкуството да пишеш”.

Очаквах вътре да намеря едва ли не детайлен пътеводител, точка по точка, стъпка по стъпка и поради това изпитах леко разочарование от книгата. Обективната ми оценка обаче е 4 от 5, защото въпреки всичко оценявам по достойнство стила на писане на Рей Бредбъри. Оценявам думите и преживяванията, които споделя с нас. Но искрено ме разочарова далечната кореспонденция на заглавието със самия текст. Затова го лиших от една звездичка.
“Дзен в изкуството да пишеш” не е наръчник, от който да почерпиш идеи и да взаимстваш писателски умения. Това е автобиографичен портрет на автора, представен чрез отделни разкази-тип дневник, писани в различни години от творческия му път. Неговите лични преживявания и борби, които са му отворили пътя към писането на едни от най-великите творби в литературата.
Стилът на писане на Рей Бредбъри е наистина особен, но завладяващ и книгата се чете лесно и доставя приятни емоции. Както написах и в началото на поста – това е първата ми среща с автора и вероятно няма да пристъпя към по-задълбочено изследване на творчеството му, защото жанрът, в който се изявява, не е това, което бих чела. Поне не сега. Хората се променят, може би след години ще се питам – защо не съм започнала да го чета по-рано.

“Дзен в изкуството да пишеш” учи да бъдеш себе си и да не се отказваш от предизвикателствота, които се появяват на пътя ти. Учи те да продължаваш да бориш за мечтите си, защото… в един момент те се сбъдват. А целите се постигат само с последователност и упоритост.
И все пак – в последните 30 страници от книгата, заглавието най-накрая открива своя смисъл и дори самият Бредбъри осъзнава, че досега ни е карал да се питаме, защо е сложил това иначе провокативно заглавие. Е, заглавието продава, нали така? А един врял и кипял с години автор, знае това най-добре.

Как да пишеш – никой не може да те научи, то ти идва от вътре. Но определено вдъхновение можеш да откриеш, прелиствайки страниците на тази книга. От нея лъха желание да пишеш, да твориш – във всеки един момент от денонощието. Да продължаваш да търсиш своето кътче в този свят. Откриваш желанието да оставиш нещо наистина смислено след себе си; нещо, което да кара хората да говорят за теб дори и след като теб те няма.
Друг е въпросът дали ще съумееш да го направиш 😉

 

Задачка-закачка: Някой успя ли да открие скрития в корицата динозавър? 😉
Усмивки,
Мери

Advertisements

3 thoughts on ““Дзен в изкуството да пишеш” :: Рей Бредбъри

  1. Pingback: The Zodiac TAG |
    1. Задача с повишена трудност е хихи Ама имаш ли копие от българското издание пред теб? Динозавърът е скрит в задната корица 😀

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s