#MovieTime :: Тъмната кула по Стивън Кинг

В подзаглавието на блога от доста време висят като прани гащи няколко думички, които описват какво може да четете, но само си висят. Нямам много време да ходя на кино, а досега в Германия – съвсем нямаше на кой да оставим детето, за да гледаме някой нов филм.
В този ред на мисли исках да ви попитам – дали ще имате против да пиша ревюта за по-стари филми, които са отдавна излезли от актуалност, но които аз гледам?

The-Dark-Tower
Photo Credit: http://screenrant.com

Днес все пак ще си говорим за актуален филм, при това вероятно най-актуалният в момента – ‘Тъмната кула’ по бестселъри на Стивън Кинг. Тук правя задължителното пояснение, че аз Стивън Кинг НЕ чета. Само анотациите на книгите му и кориците предизвикват неистов ужас в душата ми и просто не мога да се навия да прочета нещичко. НО го намирам за гениален творец, луд за връзване, но гениален. И снощният филм затвърди мнението ми.

В интерес на истината очаквах по-смразяващо кръвта изпълнение. Очаквах по-изненадващи появи на по-свирени и неописуеми зверове, но за моя изненада, техният брой беше намален до минимум. Очаквах и доста по-разточено действие, по-бавно развитие, излишни сцени, които да досадят с несъстоятелността си. Обикновено в такива фентъзи филми преобладават подобни режисьорски своеволия.
Бях обаче изключително приятно изненадана от бързината, с която се развиваше филма. И липсвата на протяжност. Дори накрая ми се стори, че мина супер бързо, а в крайна сметка говорим за лента от час и половина.
Някои коментари, на които попаднах, определят филма като откровено скучен и вероятно, съпоставен с оригиналните творби на Стивън Кинг, това е така. Но за човек, който съзнателно избягва да чете Краля, мнението ми за филма като филм е изключително обективно.

Актьорският състав не блести с кой знае какви звезди, но бях приятно изненадана от играта на Матю Макконъхи. Никога не съм смятала, че е особено надарен актьор, всичките му роли (гледала съм повечето) винаги са ми се стрували еднакви като изпълнение от негова страна. Все пак има доста характерен поглед, който пластичните операции не са успели да променят. Но играта му в ‘Тъмната кула’ беше нещото, което ме впечатли искрено. Този човек мигна вероятно 3 пъти за целия филм, което не знам защо ми направи също огромно впечатление хахаха Дори се шегувах, че отново заради пластичните операции, на които се подлага (нещо, което е повече от видимо), не може да мига, защото са му опънали прекалено много кожата. И не знам дали заради това или просто, защото играта му се е променила, но изигра ролята на Мъжът в черно брилянтно. Нито една емоция не мина през лицето му, докато вървеше и кротко заповядваше: “Спри да дишаш”. Спокойствието, което лъхаше от него и жестокостта, която излъчваше, до финала на филма ме накараха наистина да гледам с различно око на иначе един посредствен за мен актьор, който съм гледала и в блудкави романтични комедии и никак не всяваше респект. Но след този филм – ми се иска да видя и някои от другите му по-сериозн роли.

Не по-малко впечатляваща беше играта на Идрис Елба. Образът на Стрелецът по мое мнение беше представен с нужната сдържна емоция, в която все пак човечността надделяваше. Внимание трябва да се отдели и на Том Тейлър, който изиграва основната роля във филма – тази на Джейк Чеймбърс. Не съм попадала на детето в друг филм, но ако продължава да се занимава с кино, вероятно ще видим много добри неща от него. Не отстъпваше по нищо нито на Елба, нито на Макконъхи, а на моменти дори ги превъзхождаше. 🙂

Изобщо, ако трябва да кажа с две думи: “Тъмната кула” за мен си заслужава гледането. Още повече, че в момента по кината дават откровени глупости.

Усмивки,
Мери

Advertisements

5 thoughts on “#MovieTime :: Тъмната кула по Стивън Кинг

 1. Аз съм и за стари филми. Гледам всичко :). Аз плахо започнах със “Зеленият път” и бях много впечатлена, въпреки че съм гледала филма няколко пъти. Но тя мисля не е хорър, а по – скоро психотрилър.

  Like

 2. Аааа за Стефчо много ще се караме. Определено има зловещи заглавия, но не се ограничава само с тях. Ще се преборя да прочетеш поне една негова книга *evil* . Иначе за филма и играта още нищо не мога да кажа, но пък имам някакви изисквания и очаквания към Матю… Още не мога да му простя, че взе Оскара на ДиКаприо преди няколко години :Д

  И да! Блогът си е твой! Пиши за това, което гледаш и ти е направило впечатление, а на който не му се чете ще пропусне линка и готово.

  Like

 3. Стари или нови хубавите филми винаги са си актуални 😊, аз съм ЗА всякакви ревюта.

  Аз също не чета Кинг, сигурно изпускам много, но за сега, познавайки се, съм решила да не си го причинявам 😊

  Liked by 1 person

  1. Същата работа и при мен хаха
   Вероятно ще изчакам да родя, за да погледна някое друго заглавие от него, защото филмът предизвика интереса ми 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s