Една легенда, която никога няма да умре – Фреди

Нужно ли е да споменавам кой Фреди??? Той е един и единствен. За мен! Винаги и завинаги. Днес щеше, всъщност днес НАВЪРШВА 71 години. Защо в сегашно време? Защото той е още тук и винаги ще бъде. Гласът му е в главата ми по цял ден, песните му звучат дори в този момент и ще звучат винаги, докато и аз съм тук.
Фреди Меркюри е легенда, не просто, защото умира в златните си години, а защото е оставил безценно наследство след себе си. Затова и днешният пост е посветен на него – на човекът, с чиято музика съм зачената, родена, откърмена, израстнала. Човекът, чиято музика всеки трябва да е чувал; човекът, чийто глас всеки трябва да разпознава. Човекът, който живя и си отиде, но остана завинаги.

Live Aid Concert - Wembley Stadium
PhotoCredit: http://www.hdwallpaper.nu

 

Малко са всъщност хората, които наистина оставят нещо толкова значимо в музикално отношение. И колко е жестока съдбата само – всеки от тях умира рано, прекалено рано, макар и дал невероятно много, но и вероятно много преди да е дал всичко. Освен Фреди, това са Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, Дейвид Бауи, Принс, Джордж Майкъл – големи, огромни имена, които си отиват от този свят по нелепи причини. Разбира се, има още много големи имена, голяма част от тях все още сред нас. Но не ви ли жегва нещо, когато чуете някое от споменатите? Абстрахирайте се от факта, че са починали в рамките на последните десет години (без Фреди, разбира се), а последните трима в рамките на последната година.
Когато аз чуя Фреди, не просто ме жегва. Любовта ми към този човек е толкова голяма, колкото е любовта ми към семейството ми. Именно, защото родителите ми са ме запознали с музиката на Queen още преди да се родя и дори след раждането ми, до днес -32 години по-късно, тази музика е най-великата за мен.

Но да спрем със сълзливите слова. В днешния пост ми се иска да споделя интересни факти за Фреди и творчеството му, както и да ви покажа топ 5 на любимите ми песни на Queen (с уточнението, че няма песен, която не харесвам, но все пак топ 5 е топ 5).

freddie_mercury_desktop_hd_wallpapers
PhotoCredit: http://www.hdwallpaper.nu

Интересни факти:

 •  Търсете колкото искате и където искате, но НЯМА да намерите изпълнение на The show must go on от Фреди на живо. Това е една от последните песни, които той записва, малко преди да почине и болестта му е толкова напреднала, че Брайън Мей се съмнява, че Фреди ще успее да я изпее. Той само го погледнал, изпил една голяма водка на екс и след едно “I’ll fucking do it, darling”, изпява на един дъх цялата песен. Велик!
 • Песента е пусната месец преди Фреди да почине, а 6 месеца по-късно е и първото изпълнение на The show must go on, поверено на сър Елтън Джон.
 • Всъщност Фреди не умира от вируса на СПИН, а от пневмония, която не успява да излекува заради вируса. Въпреки слуховете, които години наред витаят, че е болен от СПИН, той признава едва 24 часа преди да почине.
 • Фреди Меркюри е роден под името Фарок Булсара в Занзибар, а майка му почина едва миналата година на възраст от 94 години. Интересно е, че дори в официалният му паспорт е записано името Фредерик Меркюри, а не рожденното му име.
 • Фреди никога не е смятал себе си за добър пианист (какъвто всъщност Е!), и е имал огромни колебания, когато е трябвало да свири на живо Бохемската рапсодия на концерти. Случайно да сте забелязали, че върху пианото винаги има поне десетина чаши с бира? Погледайте малко концерти :))))
 • Толкова много обичал котките си, че когато бил на турне, звънял често, за да им говори по телефона.
 • Логото на Queen е също дело на Фреди, който е завършил изкуство и графичен дизайн.
 • Написал е “Crazy little thing called love” във ваната на хотел, където поискал да му бъде донесено пиано, тъй като го споходила музата.
 • Гласът на Фреди е почти 4 октави. Нещо, с което да не кажа никой изпълнител не може да се похвали.
 • Има записи с Дейвид Бауи, Майкъл Джексън, Монсерат Кабайе и Дейв Кларк, а любимите му изпълнители са Арета Франклин и Джими Хендрикс
 • И въпреки всичко през 2009 година е провъзгласен за едва номер 18 сред най-великите изпълнители на всички времена… Чак на 18то място о.О Алооуу, списание “Ролинг Стоунс”, мисля, че е редно да си пренапишете класацията!

И два факта, свързани с мен и Фреди 😀

Брат ми се роди 5  месеца, след като Фреди почина – бях убедена, че е прероденият Фреди хахахаха
Аз съм човек, който не съжалява никога за нищо, което не се е случило или няма да се случи. Вярвам, че за всичко има причина. НО!!! съжалявам ужасно много, че никога няма да имам възможността да чуя Фреди на живо :(((( Надявам се, че един ден все пак ще се срещнем някъде там, отвъд този физически свят и ще имам щастието да се докосна до душата на този невероятен човек.
Имала съм обаче късметът да присъствам на два концерта на групи, които изпълняват 1:1 песните и концертите на Queen, с благословията на останалите й членове, разбира се. И трябва да призная, че особено на единия, когато си затворех очите, чувах Фреди.

 

 

My top 5

Bohemian Rhapsody – това е и най-любимата ми песен ever! Мога да я слушам десетки пъти на ден и тъкмо в мига, в който ми ида да ревна, ритъмът се променя и започвам да танцувам.  Написана е от Фреди – и текст и музика, и всъщност съдържа 4 различни музикални жанра. Същински шедьовър, с който мнооооого малко съвременни изпълнители могат да се похвалят 😉

 

 

Dont stop me now – подскачам дори бременна, всеки път, когато я чуя и пея с пълно гърло (въпреки яркия си фалшимент) и се зареждам с толкова позитивна енергия, че мога спокойно да отлетя за Марс /заслушайте се в текста 😉 /

Love of my life – рева, всеки път рева на песен. Не плача.  Рева!

Who wants to live forever – като пише в един от коментарите под песента в YouTube – това не е песен, това е masterpiece! An art!

The show must go on – няма как да не попадне в топ 5. Емблематична е! Чувствена и макар и последната песен, която Фреди изпълнява в живота си,  носи послание за вечност.

Просто не мога да не добавя и I want to break free към класацията от най-най-най-любимите си песни на Queen. Фреди с латексова пола и розовo пуловерче, размята прахосмукачка. Yes, please!!! ❤

 

 

И за финал: Любимите ми фрази от Фреди!

“I’m the nicest person, you could meet, my dears”

I don’t want to change the world with our music. There are no hidden messages in our songs. I like to write songs for modern consumption.

People are apprehensive when they meet me. They think I’m going to eat them.

I am not going to be a star. I am going to be a legend. (AND HE IS!!!)

I don’t have any aspirations to live to 70. I don’t want to sound morbid. I’ve lived a full life and if I’m dead tomorrow, I don’t give a damn. I’ve done it all I really have. 

I like to ridicule myself. I don’t take it too seriously. I wouldn’t wear these clothes if I was serious. The one thing that keeps me going is that I like to laugh at myself.

What will I be doing in twenty years’ time? I’ll be dead, darling! Are you crazy?

The reason we’re successful, darling? My overall charisma, of course.

I’m just a musical prostitute, my dear.

Happy birthday, KING! ❤

Mercury
PhotoCredit: The Independent
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s