Movie time :: Убийство в Ориент Експрес | 2017

Не е тайна любовта ми към криминалните романи и най-вече към Агата Кристи и  нейният Еркюл Поаро. С Мис Марпъл така и не се харесахме в толкова силна степен, макар да мисля да й дам втори шанс. Но Еркюл Поаро влезе дълбоко под кожата ми и когато видях трейлъра на “Убийство в Ориент Експрес” знаех, че ще бъда сред първите в киносалона. Въпреки напредналата си бременност.
Скептицизъм беше главното, което изпитвах към екранизацията, преди да изгледам филма. Многобройни негативни отзиви ме изпълваха със страх от разочарование. Но дали в крайна сметка бях разочарована, ще разберете, ако четете надолу.

1-3
Photocredit: podmosta.bg

Ще започна с това, че не съм гледала първата екранизация, но от това, което съм чела – е било блестяща продукция, с номинации и награди Оскар. И няма как с актьорски състав като Ингрид Бергман, Албърт Фини, Шон Конъри и Лорън Бакол. Втората екранизация (която е всъщност трета, тъй като през 2001 година излезе телевизионна адаптация с Алфред Молина) далеч не бледнее отново с големи имена от съвременното кино. Джони Деп, самият Кенет Брана, който се нагърбва със задачата да пресъздаде един велик роман, Мишел Пфайфър, любимата ми Джуди Денч (тази жена е феноменална), Уилям Дефо, Дейзи Ридли, Пенелопе Круз, Джош Гад – все имена, които просто те викат в киносалона.

Още от самото начало се вижда, че в продукцията са вкарани много средства, пищни декори, брутални визуални ефекти, разкошни природни сцени. Всеки детайл е добре пипнат, и качеството е просто на много високо ниво. Сюжетната линия се развива бавно и детайлно, както следва да бъде за роман на Агата. Дава се възможност на зрителя буквално да влезе в главата на Еркюл Поаро, което е от жизнена важност за действието. Все пак той е главният мозък. Сценарият на филма следва книгата и в този смисъл – не е поредната холивудска продукция, която взима нещо добро и го преобразява до неузнаваемост.
Но ето и първия минус! Самият Еркюл Поаро… Харесвам Кенет Брана и го смятам за наистина добър актьор. Но той не е мосю Поаро. Просто не е. В продължение на целия филм зрителят остава с впечатлението, че всичко е направено само и само Кенет Брана да изграе този образ. И не, че не се справя. За добрия актьор, няма провали. Но Еркюл Поаро остава в съзнанието на читателя (не зрителя) като едно мило, леко дразнещо и прекалено педантично конте, закръглен, с проницателен поглед, от който нищо не убягва. Педантичността, с която е известен Поаро, тук е оставена леко на заден план. Напред се изнася по-скоро помпозността и егото, присъщи за Кенет Брана в реалния живот. В този ред на мисли, най-добрият Еркюл Поаро за мен остава Дейвид Суше, на когото е поверена ролята в сериала Случаите на Поаро.

Не мога да не се съглася с някои мнения, че екранното присъствие на останалите актьори е сведено до санитарния минимум. Особено на Джони Деп, Уилям Дефо и Пенелопе Круз. Все блестящи изпълнители, на които не е оставено достатъчно време да разгърнат потенциала си. Почти няма сцена, в която Брана да не изпъква на преден план. И това леко дразни зрителя, поне мен, а както се уверявам и от други рецензии за филма – не само мен.
Много странно впечатление ми направиха и някои режисьорски похвати (за неразбралите Кенет Брана е и режисьор на филма), като снимането на темета тип flatlay (извинявам се за инстаграмските термини, но ми дойде много на място). Така и не разбрах защо трябва да гледаме лустросаните върхове на главите на актьорите в доста от сцените от филма… Но както казах – режисьорско хрумване.
Оттам насетне, трябва да отбележа, че този филм е голямото завръщане на Мишел Пфайфър! Такава, каквато съм я виждала в Опасен ум – силна, емоционална, брилянтна. Особено на финала на филма.
За Джуди Денч няма какво да говоря – самото й присъствие е величествено. Тази жена е възхитителна и съм готова да споря с всеки, който каже обратното.

Джони Деп – отново много на ниво, въпреки драмите в личния му живот, но има ли кой да се осмели да каже, че Джонката не е добър актьор? Само не мога да разбера, защо наистина в последните си филми, екранното му време е толкова минимално. Ако сте гледали “Фантастични животни и къде да ги намерим” появяването му там трае 2 минути, няма и толкова (залагам големи надежди на втората част, в която би трябвало да е основен персонаж). Е, тук, е около половин час, но отново – крайно недостатъчно. Да, той е жертвата, но все пак…

Останалите актьори са още по-слабо представени на фона на Еркюл Поаро. Присъствието им е повече, защото книгата налага това, отколкото заради нещо друго. Иначе изглежда сякаш може да се мине и без тях.


В крайна сметка, изключвайки себичността на Кенет Брана, която определено не остава незабелязана, лично аз харесах филма. Допадна ми пресъздаването на книгата, имаше своите забавни моменти, в които няма как да не се засмееш, има и своето напрежение, което те обърква и до последно сочиш този или онзи като виновник за убийството. Има го съспенса, въпреки че си чел (ако си чел, разбира се) книгата. Има го състраданието, има я тъгата, има го шокът. Особено за майка на малко дете в очакване на второ. Просто сме по-чувствителни, не за друго. Всичко обръщаме през собствените си чувства и емоции.
Не мога да съм категорична в мнението си – дали задължително трябва да гледате филма (още повече на кино) или не. Но за мен беше задължително и не останах разочарована. Беше добре прекарано време, въпреки очебийните минуси.


Ще се радвам и вие да споделите, ако сте гледали тази или предишните екранизации, какво е вашето мнение.

Усмивки,
Мери

Advertisements

One thought on “Movie time :: Убийство в Ориент Експрес | 2017

  1. Не съм гледала филма, не съм чела и книгата, но както обичайно се случва след като прочета твое мнение, ми се прииска да го гледам. Сега вече правя схеми кой би могъл да гледа децата, за да отидем двамата с Ники.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s