Луизиана спасява библиотеката :: Емили Б. Когбърн

Има книги, които напомнят за определени неща и още с първите страници се превръщат в интригуващи и стоплящи четива. Такава е книгата “Луизиана спасява библиотеката” на Емили Б. Когбърн. Още с първите страници я свързах с така любимите ми лежерни романтични семейни филми на Hallmark и честно казано, изобщо няма да се учудя, ако наистина има филм по нея.

Издателство: Ciela
Страници: 312
Моят рейтинг: ♦♦♦♦♦
Накратко: Неангажираща, увлекателно написана история за всекидневните битки на една млада самотна майка, която обожава книгите и библиотеките.

LouisianaSavesTheLibrary

Харесвам леките книги, които те карат да се отнесеш и да не мислиш особено, докато ги четеш. Затова и често пиша ревюта на такива книжки, а още по-често си купувам такива. Действат успокоително на душата ми по всяко време. “Луизиана спасява библиотеката” беше покупка, направена след прочетено ревю и съм щастлива, че не сбърках. По същество историята проследява усилията на една севернячка, попаднала в Юга, да запази превърнало се в сакрално за нея място от закриване. Наред обаче със спасяването на библиотеката, авторката разгръща няколко различни сюжетни линии, които се преплитат и проследява няколко различни истории, свързани в едно. И това беше едно от нещата, които ми допадна най-много. От една страна имаме самотната майка на малки деца, напуснала родния си град на стотици километри, която се бори със суровата действителност и търси варианти да върже двата края, след като постът й в местния университет е закрит. От друга страна имаме историята на fancy майката, която няма тези грижи, разполага с красива къща, грижовен мъж, ноооо нищо не е такова каквото изглежда. Следват задължителният висок, красив и обаятелен местен фермер, който се появява като гръм от ясно небе и предизвиква буря в душата на една жена, копнееща за мъжка подкрепа. Разбира се, не можем да минем и без бившия съпруг, който обаче не се появява, за да се разкаее, а сякаш, за да доразбърка кашата. Но отново – нещата не са такива, каквито изглежадат.
И там някъде се издига една малка библиотека, сякаш забравена от Бога, която бавно се превръща в нещо повече от стара сграда за местните жители. В нея се преплитат съдбите на библиотекарката-стара мома; детето, отблъснато от връстниците си и от обществото само, защото е по-различн, на директора на библиотеката и неговият заместник, които крият една тайна и на десетки други хора, които намират в библиотеката убежище, място за забавление и не на последно място – неизчерпаем източник на толкова нужните им книги.

“Луизиана спасява библиотеката” ме грабна с лекия стил на авторката, с липсата на жестока лична драма, вече толкова присъща за всяка една книга, която иначе чета. Не очаквайте резки обрати или заплетени мистерии. Книгата се чете на един дъх,  като на мен ми отне 6 часа и ме накара да се почувствам все едно съм част от нея.
Бих я препоръчала, ако сте сред феновете на леките романси и човешките истории. И, ако имате нужда от нещо разсейващо от ежедневните проблеми.

 

Усмивки,
Мери

 

 

5 thoughts on “Луизиана спасява библиотеката :: Емили Б. Когбърн

 1. И аз се презастраховам с тия изрази, ама си казах за всеки случай да измоля прошка и от тебе 😜 Иначе ревюто ти е много хубаво!

  Liked by 1 person

 2. Снимката ти ми харесва повече от самата книга – не ме убивай 😋
  За мен историята беше прекалено опростена и някак безлична. Мое мнение. А и честно казано библиотеката изобщо не беше спасена от Луизиана, а от нейната приятелка Силвия 😁

  Like

  1. Хахахаа, защо да те убивам! ❤ Всеки има различен вкус за книги, филми и музика и аз далеч не вярвам, че моето мнение е единственото. Затова и винаги пиша в ревютата "за мен", "според мен", "на мен лично". :)))
   Ноооо, да, много си права за Силвия 😀

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s